Enquête evaluatie Gedragscode
Het Kwaliteitsinstituut Wbtv evalueert de Gedragscode Wbtv voor tolken en vertalers in het kader van de Wet beëdigde tolken en vertalers (Wbtv). In april 2022 is daarom een enquête uitgezet. Op de enquête zijn veel reacties ontvangen van onder andere tolken/vertalers, afnemers, intermediairs en tolkopleidingen. Het Kwaliteitsinstituut Wbtv ziet hierin aanleiding om een voorstel te doen voor de herziening van de Gedragscode Wbtv.
Open en gesloten enquête
De enquête bestond uit een open en een gesloten versie. De gesloten enquête is uitgezet onder beroepsverenigingen van tolken en vertalers, overheidsorganisaties met een afnameplicht uit het Register beëdigde tolken en vertalers (Rbtv), de advocatuur, intermediairs, opleidingsinstellingen voor tolken en vertalers en andere partijen. Op de gesloten enquête ontving het Kwaliteitsinstituut 30 reacties. De open enquête is via onze nieuwsbrief onder de aandacht gebracht en kon door iedereen worden ingevuld.
Eerste resultaten open enquête
Het Kwaliteitsinstituut heeft inmiddels de reacties op de open enquête verwerkt. Op deze open enquête ontving het Kwaliteitsinstituut maar liefst 236 reacties. Het merendeel daarvan is afkomstig van tolken en vertalers. Uit de eerste resultaten blijkt onder andere de achtergrond van de deelnemers aan de enquête, het aantal jaren werkervaring van tolken en vertalers en de bekendheid met de Gedragscode Wbtv en met andere gedragscodes. Hieronder zijn deze resultaten weergegeven in grafieken.
Eerste resultaten enquête
1. Onderstaande grafiek geeft de achtergrond van de respondenten weer.
Het Kwaliteitsinstituut werkt nog aan de resultaten van het inhoudelijke gedeelte van de enquête. Deze vragen gingen onder andere over tolken op afstand, het werken met digitale documenten en de anonimiteit van de tolk of vertaler. Ook de onderwerpen anonimiteit en geheimhouding werden door deelnemers aan de enquête vaak benoemd. De resultaten van dit gedeelte van de enquête worden in het volgende bericht met u gedeeld.
Andere onderwerpen uit de enquête
Na een eerste inventarisatie blijkt ook een aantal thema’s die geen betrekking hebben op het gedrag van tolken en vertalers vaak terug te keren. Deze thema's zijn:
- Zorgen over de (kwaliteit van de) nieuwe systematiek van het Rbtv en de tarieven voor tolkdiensten;
- Het belang dat tolken en vertalers hebben bij veiligheid en (een zekere mate van) anonimiteit;
- Het gebrek aan (duidelijkheid over) aanspreekpunten waar tolken en vertalers op een veilige wijze terecht kunnen met feedback over onder meer opdrachtgevers en intermediairs.
Het Kwaliteitsinstituut bekijkt of deze onderwerpen op andere wijze aandacht behoeven en of het die onderwerpen in 2023 kan oppakken.
Gesloten enquête en voorstel aanpassing gedragscode
Het Kwaliteitsinstituut werkt de komende maanden verder aan de verwerking van de reacties op de gesloten enquête en het voorstel voor aanpassing van de Gedragscode met daarin gedragsregels voor (beëdigde) tolken en vertalers. Het Kwaliteitsinstituut zal in zijn advies ook aandacht besteden aan de toegankelijkheid en vindbaarheid van de herziene Gedragscode.
Op grond van de Wet beëdigde tolken en vertalers moeten registertolken en –vertalers een eed of belofte afleggen. Zij beloven daarbij dat zij hun werkzaamheden eerlijk, nauwgezet en onpartijdig zullen uitvoeren, en dat zij zich bij het uitoefenen van hun werkzaamheden gedragen zoals een beëdigde tolk/vertaler betaamt. Daarnaast belooft de tolk/vertaler dat zij geheimhouding zullen betrachten ten aanzien van informatie waarvan zij door hun werk kennisnemen.
Bovenstaande is nader uitgewerkt in de Gedragscode voor tolken en vertalers in het kader van de Wbtv. De gedragscode wordt ook als toetskader gebruikt bij de behandeling van klachten over tolken en vertalers.
Sinds de inwerkingtreding van de Wbtv zijn ruim 12 jaren verstreken. Het Rbtv is in 2020 uitgebreid met tolken die de taal op het niveau B2 beheersen en er zijn in 2021 nieuwe specialisaties in het Rbtv geïntroduceerd (gerechtstolk in strafzaken, verhoortolk en interceptietolk). Mede als gevolg van Covid-19 komt het tolken op afstand meer voor en werken vertalers steeds vaker met digitale bronbestanden. Ook is er een toenemende aandacht voor veiligheidsvraagstukken.
Het Kwaliteitsinstituut ziet in deze omstandigheden aanleiding om de Gedragscode te evalueren. Daarvoor is input vanuit de beroepsgroep van tolken en vertalers, van afnemers, intermediairs, opleidingsinstellingen, advocaten en van andere betrokkenen van groot belang. Uw bijdrage daaraan kunt u leveren door de vragen van deze enquête te beantwoorden. Mede aan de hand van uw reactie zal het Kwaliteitsinstituut in 2022 onderzoeken of en in hoeverre de Gedragscode aanpassing behoeft.
U kunt de enquête tot 22 juli 2022 invullen. U vindt rechts de link naar de enquête.