Meest gestelde vragen over de voorwaarden voor verlenging
Uw inschrijving in het Register voor beëdigde tolken en vertalers (hierna: Rbtv) is vijf jaar geldig. Vóór het verlopen van die vijf jaar, moet u een verzoek tot verlenging indienen. Als uw inschrijving verloopt, zonder dat u deze heeft verlengd, kunt u niet meer werken als beëdigd tolk en/of vertaler.
Om uw inschrijving te verlengen moet u voldoen aan de bijscholingsplicht en het werkervaringsvereiste. In dit artikel leest u wat de bijscholingsplicht en het werkervaringsvereiste inhoudt en vindt u het antwoord op de meest gestelde vragen over de voorwaarden voor verlenging.
Wat is de bijscholingsplicht?
De bijscholingsplicht houdt in dat u ten minste 80 PE-punten moet behalen voor iedere inschrijving in het Rbtv die u wilt verlengen. Ten minste 40 van die 80 PE-punten moet u behalen in de categorie ‘scholingsactiviteit’.
Wat is het werkervaringsvereiste?
Voor het verlengen van uw inschrijving in het Rbtv, moet u een verplicht aantal tolk-/vertaalopdrachten hebben uitgevoerd of aantal woorden hebben vertaald per inschrijving. Voor tolken gaat het om 20 tolkuren per inschrijving en voor vertalers om 4.000 woorden per inschrijving.
12 meest gestelde vragen over verlenging
1. Moet ik 80 PE-punten behalen voor iedere aparte inschrijving? Dus 160 PE-punten voor twee inschrijvingen?
Ja. U moet 80 PE-punten behalen voor iedere aparte inschrijving die u wilt verlengen. Een voorbeeld:
U staat ingeschreven in het Rbtv als tolk Nederlands « Engels en als tolk Nederlands « Frans. U heeft dus twee inschrijvingen in het Rbtv.
U moet dus 80 PE-punten behalen voor uw inschrijving als tolk Nederlands <-> Engels en u moet 80 PE-punten behalen voor uw inschrijving als tolk Nederlands <-> Frans.
2. Kunnen PE-punten voor meerdere inschrijvingen meetellen?
Ja. PE-punten kunnen voor meerdere inschrijvingen meetellen. De activiteit moet dan relevant en deskundigheidsbevorderend zijn voor al die inschrijvingen. Dit geldt in ieder geval voor alle scholingsactiviteiten bij erkende aanbieders. Twee voorbeelden:
- Een scholingsactiviteit bij een erkende aanbieder is altijd geldig voor al uw inschrijvingen. Zo is een scholingsactiviteit Franse taal bij een erkende aanbieder geldig voor uw inschrijving tolk Nederlands <-> Engels en uw inschrijving tolk Nederlands <-> Frans.
- U staat ingeschreven in het Rbtv als tolk Nederlands <-> Engels en als tolk Nederlands <-> Frans. U heeft een scholingsactiviteit Franse taal gevolgd bij een niet-erkende aanbieder. U moet aantonen dat deze scholingsactiviteit relevant is voor uw inschrijvingen in het Rbtv. Als u alleen kunt aantonen dat die scholingsactiviteit uw Frans bevordert, dan is deze scholingsactiviteit alleen geldig voor uw inschrijving als tolk Nederlands <-> Frans. Deze cursus telt dan niet mee voor uw inschrijving als tolk Nederlands <-> Engels.
Tip: Kies zo veel als mogelijk activiteiten die relevant en deskundigheidsbevorderend zijn voor meerdere inschrijvingen. Voor scholingsactiviteiten bij erkende aanbieders is dit altijd het geval.
3. In welke periode moet ik PE-punten behalen?
U moet 80 PE-punten behalen in de periode van vijf jaar waarin uw inschrijving loopt. Een voorbeeld:
U staat ingeschreven als tolk Nederlands <-> Engels van 01-01-2020 tot 01-01-2025.
U moet dus 80 PE-punten behalen in de periode van 01-01-2020 tot 01-01-2025.
4. In welke periode moet ik PE-punten behalen na een eerdere verlenging?
Uw inschrijving in het Rbtv loopt vijf jaar. Als u uw inschrijving na 4 jaar verlengt, moet u PE-punten behalen in de nieuwe lopende periode van 5 jaar. Een voorbeeld:
U staat ingeschreven als tolk Nederlands <-> Engels van 01-01-2020 tot 01-01-2025. (Hieronder weergegeven in het blauw)
U heeft deze inschrijving al verlengd op 01-01-2024.
In het laatste jaar van uw eerste inschrijving (hieronder in het oranje) kunt u dan geen PE-punten behalen voor de nieuwe periode van 5 jaar.
Uw nieuwe periode van inschrijving start op 01-01-2025 en loopt weer 5 jaar, dus tot 01-01-2030 (hieronder in het groen). U moet in deze groene periode weer 80 PE-punten behalen.
PE-punten die u heeft behaald in de oranje periode worden niet meegenomen naar de groene periode.
5. Kan ik een overschot aan PE-punten meenemen naar een volgende periode?
Nee. Een overschot aan PE-punten die u heeft behaald in de vorige periode kunt u niet meenemen naar de nieuwe periode. Het maakt hierbij niet uit met welke activiteit of scholing u de PE-punten heeft behaald of om hoeveel PE-punten het gaat.
6. Hoe weet ik of ik PE-punten kan registreren voor een activiteit die ik heb gedaan?
U kunt PE-punten registreren wanneer de activiteit relevant en deskundigheidsbevorderend is geweest voor uw inschrijving(en). U kunt dit zelf het beste inschatten en onderbouwen. Als u wilt weten of u PE-punten kunt registreren voor een gevolgde activiteit, let dan op de volgende aandachtspunten:
- Is de gevolgde activiteit relevant voor de specifieke inschrijving die u wilt verlengen?
- Is de activiteit deskundigheidsbevorderend voor de wettelijke competenties waarover een tolk of vertaler dient te beschikken?
- Is de activiteit gericht op uw werk als tolk of vertaler?
7. Wordt mijn registratie van PE-punten automatisch goedgekeurd?
Nee. In het portaal ‘Mijn Wbtv’ kunt u zelf PE-punten registreren. U bent zelf verantwoordelijk voor een zorgvuldige registratie. De registratie wordt pas door een medewerker beoordeeld nadat u een verlengingsverzoek heeft ingediend. Een voorbeeld:
U bent een maand geleden in het Register ingeschreven als vertaler Mongools -> Nederlands en als tolk Nederlands <-> Mongools. U bent actief aan de slag gegaan en heeft direct een scholingsactiviteit bij een niet-erkende aanbieder gevolgd die uw vertaalvaardigheid bevordert. U registreert daarvoor 20 PE-punten.
Na vier jaar dient u een verlengingsverzoek in, omdat uit het portaal blijkt dat u 80 PE-punten heeft geregistreerd. Een medewerker van Bureau Wbtv neemt uw verzoek in behandeling. De scholingsactiviteit in vertaalvaardigheid blijkt alleen relevant en deskundigheidsbevorderend voor uw inschrijving als vertaler. Voor uw inschrijving als tolk komt u dan 20 PE-punten tekort. Uw verzoek tot verlenging als tolk wordt dan afgekeurd.
Tip: Het portaal telt alle PE-punten die u invoert automatisch bij elkaar op. Het portaal maakt geen onderscheid naar uw inschrijvingen. Daardoor moet u zelf per inschrijving het vereiste aantal PE-punten in de gaten blijven houden en natellen.
8. Wanneer moet ik het ‘Formulier PE- Scholingsactiviteit’ invullen?
U vult het ‘Formulier PE-punten Scholingsactiviteit’ altijd in als u PE-punten heeft behaald bij:
- Een niet-erkende aanbieder;
- Een aanbieder van ECTS-punten;
- Een aanbieder die NVAO geaccrediteerd is;
- Een CREBO-aanbieder.
U hoeft het formulier PE-punten scholingsactiviteit niet in te vullen als u de scholingsactiviteit heeft gevolgd bij een erkende aanbieder.
Tip: Als u denkt dat er twijfel kan bestaan over de relevantie en het deskundigheidsbevorderende karakter van de scholingsactiviteit die u heeft gevolgd, vul het formulier dan toch in.
9. Wanneer moet ik het ‘Formulier PE-punten Overige activiteit’ invullen?
Als u een activiteit heeft gevolgd die valt onder een van de ‘overige activiteiten’ moet u altijd het ‘Formulier PE-punten Overige activiteit’ meesturen.
In artikel 7 van het Besluit Permanente Educatie vindt u welke activiteiten onder de categorie ‘overige activiteiten’ vallen.
10. Tellen activiteiten die ik heb gedaan voor mijn inschrijving als tolk ook mee als PE-punten voor mijn inschrijving als vertaler?
Dat hangt ervan af of deze activiteit voor beide inschrijvingen relevant en deskundigheidsbevorderend is.
- Heeft u de scholingsactiviteit gevolgd bij een erkende aanbieder? Dan wordt de scholingsactiviteit altijd goedgekeurd!
- Voor scholingsactiviteiten bij niet erkende aanbieders is dit echter niet altijd het geval. U moet zelf kunnen uitleggen via het Formulier PE-scholingsactiviteit waarom de activiteit ook relevant en deskundigheidsbevorderend is voor uw inschrijving als vertaler en op welke wijze de activiteit heeft bijgedragen aan het op peil houden of ontwikkelen van uw competenties als vertaler.
Zie ook vraag 8.
11. Moet ik werkervaring meesturen en hoe moet ik dat doen?
Ja. U moet aantonen dat u voldoet aan het werkervaringsvereiste. U kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldoverzichten die Bureau Wbtv beschikbaar heeft gesteld op de website in de Bibliotheek onder het kopje ‘Formulieren’. U vindt hier het ‘Voorbeeldoverzicht 20 tolkuren’ en het ‘Voorbeeldoverzicht 4.000 vertaalde woorden’.
Heeft u meerdere inschrijvingen? Dan moet u per inschrijving aantonen dat u aan het werkervaringsvereiste voldoet. Geef dan in het overzicht de tolk- of vertaalrichting aan. Medewerkers van Bureau Wbtv kunnen alleen vaststellen dat u per inschrijving aan het werkervaringsvereiste voldoet als u duidelijk aangeeft om welke talencombinatie of vertaalrichting het gaat. Een voorbeeld:
U staat ingeschreven als tolk Nederlands <-> Arabisch (Irakees) en als tolk Nederlands <-> Koerdisch (Kermandji). Uit het overzicht moet blijken dat u de afgelopen vijf jaar ten minste 40 tolkuren heeft gemaakt waarbij 20 uren als tolk Nederlands <-> Arabisch (Irakees) en 20 uren als tolk Nederlands <-> Koerdisch (Kermandji).
12. Moet ik PE-punten behalen voor het verlengen van mijn specialisatie?
Ja. U moet via scholingsactiviteiten de kennis over uw specialisatie bijhouden. Alleen voor scholingsactiviteiten, gericht op uw specialisatie, kunt u PE-specialisatiepunten registreren. PE-punten die vallen in de categorie 'Overige activiteiten' tellen niet mee als PE-specialisatiepunten.
Vragen
Op de website van Bureau Wbtv vindt u de antwoorden op meer Veelgestelde vragen over Permanente Educatie.
Heeft u nog andere vragen en kunt het antwoord niet op de website vinden? Neem dan op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur contact op met onze helpdesk via 088 - 787 1920 of [email protected]