Top 8 onderwerpen van meest gestelde vragen over het Rbtv
18 augustus 2021
Wij zetten de top acht van onderwerpen van de meest gestelde vragen over het Rbtv voor u op een rij.
Top 8 onderwerpen van meest gestelde vragen
- Academische titels. Titels zijn zichtbaar in het openbare register, maar alleen als de betreffende tolk of vertaler zelf in het Wbtv-portaal heeft aangegeven dat deze informatie getoond mag worden.
- Genderneutrale informatie. Het uitgangspunt van de Raad voor Rechtsbijstand is dat informatie genderneutraal wordt weergegeven. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan internationale verdragen voor gendergelijkheid.
- Voornamen zichtbaar in het Rbtv. Voornamen zijn zichtbaar in het openbare register, maar alleen als de betreffende tolk of vertaler zelf in het Wbtv-portaal heeft aangegeven dat deze informatie getoond mag worden.
- Zoeken op postcode. Het zoeken op postcode is een functionaliteit waaraan nog wordt gewerkt. Het zoeken op postcode in het Rbtv wordt op termijn mogelijk.
- Het besloten Rbtv. Het besloten Rbtv is het gedeelte van het Rbtv dat slechts toegankelijk is voor afnameplichtige opdrachtgevers en de intermediairs die in opdracht van deze opdrachtgevers beëdigde tolken en vertalers inzetten. Er zijn strikte regels voor de informatie die in het besloten Rbtv beheerd en getoond mag worden, en wie daartoe toegang mogen hebben. Op basis van de Wbtv en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is het de tolk of vertaler zelf die bepaalt welke informatie daadwerkelijk getoond wordt en aan wie.
- Printfunctie. Het is niet mogelijk om te printen vanuit het Rbtv. Deze mogelijkheid zal ook in de toekomst niet worden toegevoegd aan het Rbtv. De reden hiervoor is het risico dat er op termijn, bij de inzet van tolken en vertalers, wordt gewerkt met verouderde informatie. De inzet van de juiste tolk of vertaler kan alleen worden gegarandeerd als men daarvoor gebruik maakt van de meest recente informatie uit het Rbtv.
- Politiescreening. Om in het Rbtv zichtbaar te maken dat u beschikt over een politiescreening, hoeft u de politiescreening niet te uploaden via het Wbtv-portaal. U hoeft in het Wbtv-portaal alleen aan te geven dat u over de politiescreening beschikt. Bureau Wbtv controleert bij de Nationale Politie of de screening inderdaad aanwezig is en keurt uw verzoek tot vermelding van de screening vervolgens goed of niet goed. Dit geldt ook voor tolken die woonachting zijn in het buitenland. Het moet dan wel gaan om een screening van de Nationale Politie in Nederland.
- IND-inpasbaarheidsverklaring. Als u beschikt over een IND-inpasbaarheidsverklaring en u wilt dat dit zichtbaar vermeld wordt in het Rbtv, dan kunt u de inpasbaarheidsverklaring via het Wbtv-portaal uploaden. Bureau Wbtv controleert bij de IND of de inpasbaarheidsverklaring inderdaad aanwezig is en keurt uw verzoek tot vermelding van de IND-inpasbaarheidsverklaring in het Rbtv vervolgens goed of niet goed. De IND-inpasbaarheidsverklaring vraagt u per talencombinatie aan bij de IND en is alleen beschikbaar voor tolken.
Vragen?
Staat uw vraag er niet tussen of heeft u een andere vraag? Aarzel dan niet om ons te bellen (op werkdagen tussen 90.00 en 17.00 uur via 088 - 787 1920) of te mailen naar [email protected]. Wij staan u graag te woord.